Cum iti dai seama daca cainele tau este bolnav?

Traind alaturi de un caine vei invata in scurt timp sa depistezi problemele lui de sanatate. Chiar daca patrupedul tau nu iti poate spune cu cuvinte daca ceva nu este in regula, aceasta te poate anunta prin semne.

Aceste semne uneori sunt foarte evidente (precum schimbarile radicale in comportament sau pierderea brusca din greutate) dar pot fi mai greu de observat (precum febra, durerea, cresterea scaunului sau dificultati respiratorii).

Ti-am creat aceasta lista pentru a te ajuta sa realizezi cat mai repede daca patrupedul tau este bolnav. Aceasta lista nu este completa si contine semne generale care te pot ghida si care te pot ajuta sa descoperi cat mai repede problemele.

[banner img=”4941″ img_size=”700×450″][/banner]

Care sunt semnele unui caine bolnav?

1.Schimbarea comportamentului

Daca cainele devine letargic, nu arata nici un pic din curiozitatea lui naturala, devine agitat sasu agresiv, doarme mai mult decat obisnuit, sau nu arata deloc interes fata de mediul inconjurator aceasta poate indica necesitatea unui tratament de specialitate.

Orice schimbare in comportamentul sau poate fi un semn prin care cainele tau doreste sa-ti comunice ca are nevoie de ajutor.

[banner img=”4931″ img_size=”700X450″][/banner]

2.Dificultati respiratorii

Tusa intensa care dureaza mai mult de 24 de ore, respiratie zgomotoasa sau secretia nazala, pot fi simptomele problemelor cardiace, a problemelor la nivelul cailor respiratorii dar si a alergiei.

Important

Daca animalul respira greu, verifica imediat culoarea limbii si a gingiilor. Culoarea acesuia trebuie sa fie roz. Limba albastra, alba sau foarte deschisa inseamna ca animalul are nevoie urgent de ajutorul medicului veterinar.

[banner img=”4934″ img_size=”700×450″][/banner]

3. Semne exterioare

Semnele exterioare sunt cele mai notabile. Caderea excesiva a parului, pierderea sau luarea brusca in greutate, salivatie excesiva sau scarpinare persistenta (nu neaparat din cauza puricilor) sunt semne important de recunoscut.

Alte semne exterioare:

Ochi uscati sau rosii, probleme de echilibru, contractii musculare involuntare sau paraliza membrelor pot insemna probleme grave, uneori fatale daca nu sunt tratati din timp.

[banner img=”4935″ img_size=”700×450″][/banner]

4.Probleme urinare sau digestive

Cresterea volumului urinei sau a scaunului, diareea care dureaza mai mult de 24 de ore, accidentele urinare sau fecale la un animal care a invatat sa nu faca in casa pot fi semne de ingrijorare.

Este important sa fii atent la aceste probleme deoarece pot indica probleme legate de hrana catelului, pot insemna o alergie despre care nu ai stiui inca. Pot indica problemele tractului digestiv sau chiar si otravire.

[banner img=”4936″ img_size=”700×450″][/banner]

5. Febra

Febra de cele mai multe ori este insotitorul unei boli. Febra din pacate nu se poate observa prin semne exterioare. Daca cainele pare bolnav, este letargic, apare lipsa de apetit sau durerea, cea mai corecta metoda de a masura temperatura corpului al unui caine este folosirea unui termometru

Bine de stiut:

Temperatura optima la caini este cuprinsa intre 38 – 39,5°C. Temperatura crescuta poate fi semnul unei boli infectioase, imune, bacteriene sau fungice dar poate aparea si ca reactie la un medicament sau vaccin.

[banner img=”4939″ img_size=”700×450″][/banner]

Fiecare caine este unic si situatiile pot fi diferite insa, constientizarea semnelor te poate ajuta foarte mult in prevenirea suferintei. Este important sa ceri sfatul unui medic veterinar care va stabili tratamentul corespunzator si iti va spune exact daca cainele este bolnav.

Cu siguranta si tu il iubesti cainele tau, trebuie doar sa fii atent la ceea ce incearca sa-ti comunice in felul lui.  De cele mai multe ori animalul tau de companie va suferi incet fara ca tu sa observi nimic din prima.

Fii atent la primele semne de ingrijorare si poti preveni suferinta lui, chiar si sa-l salvezi viata.

Alte articole interesante: